Co je to nachlazení

Co je to nachlazení

Rozdíl mezi chřipkou, virózou (odb. respirační virózy) a nachlazením většina lidí naprosto stírá. Rozlišují pak jen dva stavy: Do okamžiku, kdy jsou jen nachlazení, jsou stále zdravý a od virózy dál už mají rovnou chřipku. Já zase pro změnu rozlišuji, i když nepřesně, tyhle tři stavy. Dá se říci, že nachlazení je to samé co viróza (lidový název pro virózy, wikipedie například jako nachlazení označuje všechno).

V lékařském slovníku pojem „nachlazení“ vůbec nenajdete. Pod heslem jsou zde pouze „respirační virózy“ a „chřipka“. Přičemž chřipka je podmnožinou právě viróz.

Jako obyčejné nachlazení si já pro sebe označuju stav, kdy mě vlastně nic není. Vnímám jen „následky“ například delšího pobytu v zimě a podobně. Je to stav, kdy jsem víc citlivý na zimu (tedy mírně zvýšená teplota o desetiny stupňů). Máte pocit, že je větší zima, než ve skutečnosti je. Nohy máte rychle promrzlé, a i když jste v místnosti, kde je teplo, máte pocit, že se nedokážete zahřát, což vede k tomu, se více obléknout. Stejně tak pak ruce. Stačí si do nich vzít něco z ledničky a už se začínáte třást, jak je to ledové. Časté je pak kýchání až šimrání v nose. Jinak to nijak větší vliv nemá. Fyzicky to příliš poznat není, jedině při namáhavějších výkonech (běh atd.). Ale i tak není problém je absolvovat. Rozdíl poznáte spolehlivě třeba v bazénu, kde vám ve vodě bude hned zima.

Co to ve skutečnosti je těžko říct. Pravděpodobně to bude obrana organizmu, proti nějaké té viróze ve stavu, kdy to organizmus bez problému zvládá. Člověk se necítí nemocný a nijak omezený, ale vnímá právě ty obranné projevy organizmu (pocit zimy zvýšením teploty). Organizmus je tedy mírně oslabený a proto bude lepší nic nepřehánět. Vyhnout se situacím, kdy mu to ještě ztížíme a snažit se nechytnou žádnou pořádnou virózu (omezení pohybu mezi větším množstvím lidí a návštěvy doktorů).