Archiv pro měsíc: Červenec 2015

Kašel léčba babské recepty

Déšť, teplo, sníh a zase déšť. Tak nějak to vypadá, když se v České republice střídá počasí. A jak na tyto výkyvy reaguje lidské tělo? No přece nachlazením a kašlem. Pokud nepatříte k těm pár procentům osob nemocných chronickým kašlem, snažíte se ho vyléčit sami.

A jak na léčbu kašle? Úplně postačí využít recepty našich babiček. Ty nejlépe věděly, co zabírá na kašel léčba – jsou to takzvané babské recepty. Podívejme se tedy na to, jak si pomoci. Celý příspěvek

Když nás trápí zánět močových cest

Mnoho žen přesně ví, co je to zánět močových cest, protože je to poměrně časté onemocnění. Nepříjemná situace, z které se těžko dostává, protože se ráda vrací, může postihnout nejen ženy, ale také muže.

Co je vůbec zánět močových cest?

Zánět, ať už jde o onemocnění čehokoliv je vždy způsoben bakterií. Pokud jde o zánět močového měchýře, tak se bakterie dostane do těla pomocí močové trubice. Usadí se v močovém měchýři, kde se má dobře, ale nedělá dobře člověku. Samozřejmě, že člověk se poté snaží bakterii odtud dostat. Celý příspěvek

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta, jinak nazývaná celiakie – je reakce těla na lepek. Je to chronické onemocnění tenkého střeva, které je způsobeno citlivostí na lepek. Lepek je rostlinná bílkovina, která se nachází převážně na obilném zrnu. Potraviny, ve kterých se lepek nachází, je celkem dost. Převážně se lepek nachází v pečivu – housky, rohlíky a chleba.

Kdo může být lepkem postižen

Alergii na lepek může mít kdokoli. Je to celoživotní boj, takže bohužel není možné se nějak vyléčit. Jsou jí ohroženi úplně všichni od dětí až po dospělé. U každého se alergie projeví jinak a někdy ji za celou dobu svého života vůbec nezjistí. Většinou to ovšem zjistí každý, protože tělo se proti lepku začne nějak bránit.

Když začnete držet bezlepkovou dietu, nemůžete čekat, že se vše začne rychle zpravovat. Tělo se začne pročisťovat až tak po čtvrtém měsíci. Tato nemoc je stejně vážná jako cukrovka. Dá se ale „zahnat“ poctivým dodržováním diety. Budete se pak cítit lépe, ale to pouze proto, že zmizí příznaky, které vaše onemocnění vyvolávalo. Pokud ovšem dietu přestanete dodržovat, pak se problémy bohužel vrátí zpět.

Nebojte se ovšem bezlepkové diety, není to konec světa. V současné době se vše dá perfektně nahradit, takže o nic nepřijdete.

Je ovšem také možné, že budete mít potíže i s potravinami, které lepek neobsahují. Je to tím, že vaše trávicí soustava je podrážděna z lepku a tak vám to nemusí dělat dobře. Od sestry vím, že kromě lepku, který nahradila, má také problémy s karamelem, který nemůže vůbec a někdy jí nesednou ani mléčné výrobky.

Jak se začít stravovat?

Základem je, aby z vašeho jídelníčku zmizela naprosto veškerá pšenice, ječmen, žito, oves a všechny výrobky, které se z těchto produktů vyrábí. Zakázanými potravinami se pro vás tedy v tom případě stane i mouka, kterou jste dosud používali a také dostupné pečivo. Také je důležité se vyhýbat potravinám, které lepek obsahují nepřímo, to znamená, že je zde zpracován „ve skryté formě“.

Mohou to být potraviny, do kterých se jako přídavek dává například mouka – mezi tyto potraviny patří omáčky, kterými se omáčky zahušťují a také polévky. Dalšími jsou také například pudinky, zmrzliny nebo kypřící prášky. Vždy je potřeba číst pořádně etikety, na kterých vše naleznete. Vaše hledání může ulehčit přeškrtnutý klas, který je symbolem bezlepkových potravin.

Jak nahradit bezlepkové potraviny?

Pokud nemáte čas každý dělat vlastní čerstvé pečivo, dělat dopředu knedlíky a podobné věci, pak není problém potraviny nakoupit. Doporučuje se obchod se zdravou výživou, kde vám i poradí. Pokud jste se s onemocněním ještě nikdy nesetkali a neporadil vám žádný doktor, pak není na škodu, abyste do obchodu se zdravou výživou zašli a nechali si poradit. Stejně jako u každých věcí budete jistě koukat také na cenu. Pokud chcete ušetřit, pak se podívejte také do větších obchodů – Kaufland, Albert, Billa a podobné, zda zde potraviny nenaleznete levnější.

Rady pro maminky bezlepkových dětí

Pokud je vašemu dítěti zjištěna bezlepková dieta, nikdy to není nic dobrého. Pokud je tento problém zjištěn dospělému člověku, snáze se s tím vyrovná. Zatímco vysvětlovat dítěti, že si nemůže koupit ani sušenky jako jeho vrstevníci není snadné. Jestliže dítě není ve školce, pak se mu pokuste srozumitelně vysvětlit, proč určité potraviny nemůže. S tím také souvisí to, zda je dítě ve škole či školce, pak je vhodné zajít se domluvit, jak to funguje ve školní jídelně.

Opět ze zkušenosti sestry vím, že na základní škole mají docela dost lidí s tímto problémem, takže jim jídla připravují a přílohy dělají maminky, které se vždy dohodnou, na kom je řada. Také se ovšem musíte naučit vařit doma. Nejlepší způsob je vašim i pro zbytek rodiny bezlepková jídla, protože to ušetří čas.

Pokud ale vaše rodina patří mezi ty početnější, pak vám z finančních důvodů nic jiného nezbyde. Zahustit omáčku můžete všem stejně, tam se bezlepkové mouky moc nespotřebuje, zatímco přílohy se většinou rozdělují pro bezlepkové strávníky a strávníky bez omezení, jedná se hlavně o knedlíky a těstoviny

Příspěvky na bezlepkovou dietu?

Bezlepkové potraviny stojí mnohem více, než potraviny normální, což je pochopitelné. V roce 2014 se zdravotní pojišťovny hlásili a přispívali každý měsíc určitou částku na dietu, když jste doložili účtenky. V současné době se ale žádná finanční podpora neposkytuje.

Kdy se pokusit znovu o miminko po potratu

Konečně se vám podařilo otěhotnět a tuto obrovskou radost záhy vystřídalo obrovské zklamání, protože jste bohužel o miminko přišla. Bohužel to rozhodně není nic, co by vám na psychice přidalo, ale musíte jít dál. Není ještě všem dnům konec a miminka se jistě zanedlouho dočkáte. Celý příspěvek

Jak se poprat s kocovinou

Kocovina není vůbec příjemný stav a každý se v tu chvíli proklíná, že to den před tím s alkoholem tolik přehnal. Většinou si říkáme, že jsme neměli tolik pít a je nám líto, že jsme si to neuvědomili dřív, ale řešíme to, až když už je pozdě.

Alkohol teče proudem a lidé nevědí, kdy mají dost. Pokud se ani vy neubrzdíte, přinášíme několik řešení, co dělat, když už je pozdě. Pokud přijdete domů pod těžkým vlivem, tak ještě před spaním vypijte co nejvíce čisté vody. V noci vás totiž s největší pravděpodobností přepadne velká žízeň. Vodu si pak dejte i k posteli. Před spaním si také vezměte brufen, nebo něco na hlavu, abyste zmírnili následky bolesti druhý den. Celý příspěvek