Archiv pro měsíc: Červenec 2023

Nejznámější druhy saun a jejich účinky na zdraví

Chystáte se navštívit některé z velkých wellness v Praze nebo wellness v Ostravě? Ještě předtím byste měli znát alespoň základní druhy saun a také to, jak na člověka působí. Klasická finská sauna je totiž jen jedna z mnoha, kterou si můžete dopřát.

Suchá, vlhká nebo parní?

Sauny se dělí na suché, vlhké a parní. Ty suché mají, jak už název napovídá, velmi suchý vzduch a vysokou teplotu. Typickým příkladem je právě finská sauna. Tento typ sauny není vhodný pro malé děti, nemocné a starší osoby, jelikož pro organismus představuje poměrně vysokou zátěž. Naopak skvěle posiluje srdce, podporuje hubnutí a účinně zbavuje tělo toxinů.

Vlhká sauna se vyznačuje vlhkostí okolo 70 až 80 %, avšak nižší teplotou. Díky tomu se v ní dýchá lépe než v suché sauně. Vlhký vzduch otevírá póry, čímž čistí pokožku a umožňuje používaným produktům do ní lépe proniknout. Rovněž mírní astma a pocit dušnosti, jelikož otevírá dýchací cesty.

Vlhkost v parní sauně dosahuje až 100 %, teplota se pohybuje okolo 35 až 50 °C. Parní sauna v podstatě simuluje klima, jaké panuje v deštném pralese. Pročišťuje pokožku, odplavuje z těla toxiny a posiluje imunitní systém. Je vhodná pro všechny, kdo ze zdravotních důvodů nemohou do suché či vlhké sauny.

Solná a bio sauna

Mezi speciální sauny patří například solná sauna, ve které je část stěny podobu solných kvádrů. Toto prostředí léčí astmatické potíže a kožní problémy. Chrání pokožku před stárnutím a dokonce mírní následky kouření.

Bio sauna v sobě kombinuje parní a finskou saunu. Teplota zde dosahuje 50 až 60 °C, vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 30 až 60 % a vzduch je možné provonět silicemi pro větší efekt. Tato sauna je čím dál tím oblíbenější, jelikož je mírnější k lidskému organismu, posiluje srdce, uvolňuje dýchací cesty, funguje jako prevence nachlazení, pomáhá při bolestech svalů a kloubů a mírní stres.