Archiv pro štítek: omega3 – mastné kyseliny

Chia semínka

Proč jsou důležité omega- 3 mastné kyseliny

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou pro zdraví našeho organismu velice důležité. Bohužel, náš organismus si je nedokáže sám vyrobit. Jsme tedy proto maximálně závislí na příjmu těchto kyselin zvenčí. V dnešní době existuje nepřeberné množství doplňků stravy s obsahem omega-3, nicméně klíčový by měl být jejich příjem zejména přirozenou cestou –  zdravou stravou.

Co jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny tvoří kyselina dokosahexanová (DHA) a eikosapentanová (EPA). DHA má příznivý vliv zejména na činnost mozku a nervové soustavy. EPA potom udržuje zdravé srdce a cévy, klouby a podporuje imunitní systém. Obě tyto kyseliny jsou obsaženy například v rybách. Do skupiny omega-3 mastných kyselin řadíme ještě kyselinu alfa-linolenovou (ALA), která je obsažena v listové zelenině.

Příznivé účinky omega-3 mastných kyselin

Jak jsou omega-3 mastné kyseliny prospěšné? Působí příznivě zejména na činnost srdce a cév – chrání srdce před poruchami srdečního rytmu, snižují krevní tlak, podílí se na příznivé hladině cholesterolu a ovlivňují srážlivost krve.

Dále mají nezanedbatelný vliv na nervovou soustavu a její činnost. Podporují paměť a slouží i jako prevence před vznikem Alzheimerovy choroby. Zajímavé jsou i výzkumy potvrzující vliv omega-3 mastných kyselin na duševní zdraví. Bylo zjevně prokázáno, že jejich nedostatek může vézt ke vzniku depresivního ladění až náchylnosti k depresím. Výzkumy poukazují i na to, že v oblastech s dostatečnou konzumací ryb, jako bohatým přirozeným zdrojem omega-3, trpí lidé mnohem méně depresemi a mají lepší náladu.

Zejména ženy ocení i jejich další pozitivní vliv – a to na kvalitu pokožky a vlasů. Další příznivé účinky jsou potom i na imunitní systém.

Omega-3 mastné kyseliny v potravinách

Ryby

Za skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin považujeme ryby, a to zejména ty tučnější a mořské – losos, tuňák, sardinka, makrela, úhoř. Proto bychom je měli optimálně konzumovat alespoň dvakrát týdně.

Zelenina

Z rostlinných zdrojů je vhodné konzumovat obecně tmavou listovou zeleninu (kapusta, špenát, mangold, kadeřávek).

Ořechy a semena

V neposlední řadě nesmíme opomenout ani ořechy, mandle, dýňová, sezamová nebo lněná semínka. Ty jsou také na omega-3 mastné kyseliny bohaté. Podobně jako oleje z nich získané.

S konzumací oříšků, mandlí nebo dýňových semínek si budeme vědět rady, ale jak do jídelníčku zařadit nepříliš známá lněná semínka? Úplně na ně zapomenout by byla veliká chyba, jsou totiž velice výživná. Zakoupit je můžete v podobě celé nebo drcené. Před přidáním do pokrmu je nezapomeňte nadrtit nebo rozmixovat, protože tím usnadníte jejich vstřebávání ve střevě.

Lněný olej

Za doslova zázračný se považuje i lněný olej. Udává se, že nečištěný organický lněný olej obsahuje o zhruba 50% více omega-3 než kterýkoli jiný zdroj! Je však důležité jej konzumovat za studena, protože při delším zahřátí (nad 50°C) dochází ke zničení prospěšných látek. Při přidávání do teplých jídel se doporučuje přidávat olej až těsně před servírováním. Skladovat olej je třeba v ledničce.

Chia semínka

Novinkou poslední doby jsou i chia semínka. Někdy bývají označována za superpotravinu. Jsou totiž velice bohaté na omega-3 a omega-6, ale i celou řadu dalších látek – minerálů a vlákniny. Konzumovat je můžeme přidáním do různých jídel, například jogurtů, kaší nebo nápojů.