Archiv pro měsíc: Květen 2015

Když vás trápí bolest v kříži

Člověk během života pozná mnoho bolestí, ale mezi tu nejčastější a ve většině případů i první horší bolest patří právě bolest zad. Nejvíce se bolest zad projevuje právě v oblasti kříži.

Jak bolest v křížích vzniká?

Bolest v křížích může mít více příčin vzniku. Pokud netrpíte žádnou vrozenou vadou nebo jste neměli žádný úraz, a přesto vás kříže bolí, tak jeden z důvodů může být špatný spánek. Lépe řečeno spánek na nesprávně zvolené podložce, buďto jde o velmi tvrdý anebo naopak velice měkký materiál, který je nepoddajný a tak nedovolí páteři, aby se uvolnila. Jiný důvod může být námaha, pokud třeba daná osoba není zvyklá na jisté aktivity a najednou je vykonává anebo pokud bude zvedat příliš těžké věci a podobně. A dokonce může bolest v křížích způsobit váš posed, proto byste měli dbát zásad zdravého sezení, obzvláště pak lidé, kteří mají sedavou práci. Celý příspěvek

Vyberte si správnou antikoncepci

Antikoncepce nás má chránit před nechtěným těhotenstvím a samozřejmě má i jiné klady. Proto ji užívají i ženy, které jsou bez partnera. Antikoncepce je v dnešní době samozřejmost, která se týká většiny žen, které nechtějí mít miminko.

Druhů antikoncepce je tolik, že dost možná nevíte, pro kterou z nich byste se měla rozhodnout a tak tápete, kterou si vybrat. Existuje antikoncepce pro muže, což je kondom a pro ženy, což je velké množství antikoncepčních přípravků.

Nejvyužívanější antikoncepcí jsou tablety, které se také řadí k těm nejspolehlivějším ochranám před nechtěným těhotenstvím. Další je pak tableta, která se užívá po pohlavním styku, jsou tu pak také nitroděložní tělíska a pak také antikoncepční injekce.

Pokud si vybíráte antikoncepci, berte ohled na to, jak je spolehlivá. Vybírejte si takovou, která vám poskytne nejlepší ochranu a také největší pohodlí. Proto, aby byla antikoncepce spolehlivá, je však nutné brát ji tak, jak je uvedeno v příbalovém letáku, nebo jak vám určí lékař. Další věc, na kterou byste měly brát ohledy při výběru, je to, jak se antikoncepce užívá, nebo jak probíhá aplikace. Někomu nevadí brát denně v určitou hodinu prášky, někdo s tím může mít problém a může zapomínat. Pak jsou tu i jiné možnosti. Buď tělísko, které se vkládá na 5 let, nebo antikoncepční injekce.

Každá antikoncepce má své vedlejší účinky a tak berte ohled i na to. Některá může způsobovat bolest hlavy, po některé můžete přibrat. Antikoncepce by vám neměla znepříjemňovat pohlavní styk. Pokud tomu tak je, tak ji vyměňte. S lékařem můžete probrat to, jakou ochranu před početím zvolit. Určitě vám řekne, pokud mu sdělíte své požadavky, co je pro vás tím nejlepším. Nejdůležitější je znát také váš zdravotní stav, a to lékař samozřejmě ví a podle toho si při předepisování bude také rozhodovat.

I kašel vám může znepříjemnit krásné chvilky

Jsou nemoci, které jsou vážné, protože hrozí i jistá nebezpečí. Ale naopak existují i takové nemoci, které jsou téměř neškodné, jen se na chvíli proženou a pak zase zmizí. A mezi takovou nemoc jsme vždy řadili mimo rýmy, také kašel. Pravdou je, že i tyto nemoci mohou vypuknout v něco horšího, ale většinou za chvíli přejdou.

Co je to kašel?

Každý z nás si určitě několikrát prošel kašlem, ale víte všichni co to kašel vůbec je? Jedná se o obranný mechanismus, protože díky tomu, že napadený člověk kašle, tak aspoň na chvíli uvolní dýchací cesty. A pojem kašel se nepoužívá jako název pro nějaké onemocnění, ale jde jen o nějaký jev, pomocí kterého se daná nemoc projevuje.

Není kašel jako kašel.

Kašel není pouze jeden, ale existuje mnoho typů. Dýchací cesty jsou pokryty tekutinou, kterou můžeme nazvat řídký hlen. Ale v případě vdechování se na tento hled zachytí bakterie a různé částečky prachu a kouře, hlen je obalí a začne se zhušťovat, což způsobuje kašel, protože naše tělo se chce daného hlenu zbavit. Pak trpíte vlhkým kašlem a v takovém případě je nejlepší hlen vykašlávat, aby se dostal pryč z těla. Ale také může nastat druhý typ a tím je suchý kašel. Ten nastává, když vám dýchací cesty otečou a stanou se podrážděné. A také všichni známe kašel dráždivý, který nás neustále nutí zakašlat.

Jak vyléčit kašel?

Záleží, kterým typem kašle trpíte. Na vlhký kašel se doporučuje zbavovat se hlenu, a to tak, že budete vykašlávat, ale také můžete použít speciální kapky či tabletky, které napomáhají k rozpuštění hlenu. Pokud jde naopak o suchý kašel, tak můžete použít kloktadla, která by měla aspoň trochu uvolnit vaše dýchací cesty a zklidnit je, po případě zmenšit otok. Samozřejmě, že na všechny druhy kašle existují také různé sirupy, kapky a léky. Stačí jen v lékárně říct, který kašel vás trápí a oni vám pomohou vybrat ten nejlepší přípravek. Anebo můžete využít nějaké z rad starých babiček, které se léčí pomocí přírodních produktů, jako je česnek, který je známý jako přírodní antibiotikum anebo právě na kašel velice účinná cibule. Z cibule si můžete vyrobit sirup sami doma anebo si z ní uvařte čaj.

Kdy je kašel nebezpečný

Mohou nastat i takové situace, kdy je kašel pro lidské tělo nebezpečný, zejména pokud jde o variantu černého kašle, který se opět rozšířil. Tento typ je sice nebezpečný hlavně pro malé děti, pro které to může být nemoc smrtelná, ale ani pro dospělého to není nic příjemného, protože stráví několik týdnů a dokonce i měsíců s nepříjemným dráždivým kašlem. Kromě toho dochází k různým mutacím kašle, které mohou být nebezpečné jen, protože jsou nové a zatím se neví, jak je lze vyléčit, příklad je i poslední dobou známý kašel napadající játra.

Kašel je na první pohled projev nemoci, která nám nemůže ublížit, ale pravdou je, že kašel může být původcem nějakého nebezpečného onemocnění.

Bolesti žaludku

Bolest nebo pocit tlaku ve středním a levém nadbřišku je většinou známkou onemocnění žaludku, ale někdy i závažnějšího onemocnění – žaludečních vředů nebo dokonce pokročilého nádoru.

Příznaky

Bolest se může projevovat nevolností, pálením žáhy, zvracením, křečí nebo pocitem tlaku a plnosti.

Příčiny

Bolesti žaludku z jídla – to se už asi stalo každému z nás, ale někdy to má i horší následky než dočasná bolest

Žaludeční vředy – projevují se nechutenstvím, zvracením nebo průjmem (vhodnou prevencí je vyvarovat se  rizikovým faktorům, mezi které patří špatná životospráva, léky, stres, kouření, alkohol a pití kávy. Jedním z faktorů je také dědičnost. Tu ale ovlivnit nemůžeme.

Stres – v dnešní době trpí stresem spousta lidí, to ovšem má ale negativní dopad na naše zdraví v mnoha ohledech

Překyselení žaludku – dochází  k porušení rovnováhy mezi kyselostí a zásaditostí v našem organismu, toto porušení má i mnohé další následky (špatná nálada, deprese, únava, řídnutí kostí, artritida, zubní kazy, cukrovka, vředy, ekzémy, napětí ve svalech, ledvinové kameny, bolesti hlavy atd. )

Těhotenství – jednou z možných příčin je u žen i těhotenství

Jak zklidnit bolavý žaludek

Pijte uklidňující nápoje (bez bublinek a kofeinu!) jako třeba bylinkový čaj s mátou, fenyklem nebo heřmánkem, kuřecí vývar či zázvorový čaj. Nepijte černý čaj, kávu ani alkohol – to vše žaludek ještě víc rozbouří. Jezte lehká jídla, která jsou dobře stravitelná. Udělejte si pohodlí a hoďte se do klidu.

Jak tomu všemu předejít?

Občas je dobré si dopřát detoxikační kůru, užívat léky na pročištění střev a nastolení jejich zdravé mikroflóry. Na meteorismus jsou vhodné léky uvolňující křeče, podporují vstřebávání a přirozený odchod plynů (espumisan). Na pálení žáhy a bolest žaludku z překyselení anacida.