Archiv pro měsíc: Srpen 2016

Klíšťová encefalitida

Klíšťovou encefalitidu řadíme mezi virová onemocnění přenášená klíštětem. Odborníci se domnívají, že tento virus přenáší u nás zhruba 4% klíšťat. Ročně pak onemocní až 1000 lidí. Závisí i na místě výskytu, za nejohroženější oblasti považujeme jižní Čechy a Vysočinu. Tam je infikovaných klíšťat nejvíce.

Nakažení klíštětem nemusí vždy znamenat ten nejhorší scénář v podobě zánětu mozkových blan. Tyto těžké příznaky se rozvinou zhruba jen u třetiny nakažených. Na druhou stranu, pokud se již nemoc rozvine, až u 50% nakažených osob zanechává trvalé následky. Ty mohou mít podobu bolestí hlavy, nespavosti, poruchy soustředění, až po parézy nebo epilepsii. Bohužel, i tato choroba může být sice spíše výjimečně, ale přesto smrtelná!

Obtížná léčba

Obtížná, tak by se dala charakterizovat léčba klíšťové encefalitidy. Lékaři dodnes nemají k dispozici žádné antivirotikum, proto je léčba pouze symptomatická. Jejím cílem je zabránit vzniku komplikací, rozvoje šoku nebo orgánových selhání.

Prevence v podobě očkování

Klíšťová encefalitida již pro nás nemusí být takovým strašákem, protože k dispozici máme očkování proti tomuto zákeřnému viru.

Očkovat je nejvhodnější v době „mimo klíšťovou sezónu“, tedy v chladných měsících roku. Není to však podmínkou, vakcínu lze aplikovat i kdykoli v průběhu roku.

Podle toho vám lékař určí tzv. očkovací schéma. Základní schéma se aplikuje ve třech dávkách, z toho první přeočkování je po 1-3 měsících a druhé přeočkování je po 5-12 měsících. Zrychlená varianta očkování spočívá v aplikaci dvou vakcín v odstupu 14 dní, kdy byste měli být chránění již dva týdny po podání druhé vakcíny.

V Čechách můžete vybírat ze dvou typů vakcín, z nichž obě jsou stejně účinné a mají varianty jak pro děti, tak pro dospělé.

Očkování dětí

Řada rodičů si klade otázku, zda nechat očkovat i své děti. Vše stojí na zvážení. Podle vakcinologů je možno nechat očkovat děti již od jednoho roku. Na druhou stranu je třeba zvážit i rizika přisátí klíštěte, která rostou spolu s věkem a pobytem v přírodě. Racionálnější je tak zahájit očkování až od třetího roku a výše. Vakcinaci v batolecím věku totiž mohou provázet horečnaté stavy.

Další obecné typy prevence před klíšťaty

Prevence má v tomto případě skutečně stěžejní význam. Pokud jste odpůrci očkování, dodržujte alespoň obecné zásady ochrany před klíšťaty.

Oděv pro pobyt v přírodě je třeba vhodně zvolit, oblékejte proto pokud možno dlouhé nohavice a rukávy. Nohavice je možno zasunout i do ponožek, aby klíště nemělo přístup na kůži. Obuv by měla být uzavřená. Barva oděvu je vhodnější světlá a z hladkého materiálu, nikoliv tmavá z materiálu z hrubší tkaniny a s vlasem.

Nebraňte se ani použití repelentu, aplikujte ho spíše na nohy od kolen níže a to na oblečení. Sledujte i dobu účinku a správné dávkování.

Při pobytu v přírodě se, zejména v místech s rizikem výskytu klíšťat, pohybujte spíše po lesních cestách. Vyhněte se křovinám a trávě, právě tam se klíšťat nejčastěji nacházejí. Pozor na sezení a lehání na zem, pokud jste v místě častého výskytu klíšťat. Nesedejte si ani v případě, že máte deku. Do těchto míst také neberte ani psi, protože i oni mohou klíšťata „donést domů“.

Po návratu domů prohlédněte celé tělo, a to pečlivě, a tuto prohlídku zopakujte ještě druhý den, neboť některá klíšťata se mohou pohybovat ještě chvíli po těle, než se přisají. Klíšťata se často přisávají do podkoleních jamek, třísel nebo podpaží, tedy do míst častého pocení. Může to být ale i za ušima nebo mezi vlasy.

Pokud zjistíte přisáté klíště, ihned ho odstraňte.

Jak odstranit klíště

Teorií, jak odstranit klíště je celá řada a tak možná tápete, která je ta pravá. Doporučení typu zakápnout olejem nebo mastí a poté vykroutit proti směru hodinových ručiček zajisté znáte. Od těchto opatření se již ale ustupuje a v současné době se nedoporučují. Jak tedy klíště odstranit správně?

Nejprve je třeba, pokud máte k dispozici, nasadit gumové rukavice a klíště zakápnout dezinfekcí. Poté je třeba ho odstranit kývavými pohyby, tedy vyviklat. Použít k tomu můžete například žínku neb pinzetu.  K zakoupení jsou možné i speciální kleštičky nebo kartičky na vyjímání klíšťat. Ty je dobré mít i v lékárničce pro případ potřeby. Ideální je klíště při odstraňování chytit za hlavičku. Po odstranění je třeba kůži znovu ošetřit dezinfekcí a klíště nejlépe spláchnout do toalety nebo zabalit do kousku papíru a zapálit. Pokud máte obavy z  toho, že klíště přetrhnete a hlavička zůstane v ráně, nic by se nemělo stát. Časem se totiž hlavička vyloupne sama, jen je třeba hlídat toto místo, aby se nezanítilo.