Archiv pro měsíc: Listopad 2020

Klíšťata: věčný problém teplé sezony

Jakmile se začne oteplovat a procházky se začnou prodlůžovat, přichází na řadu tradiční problém – klíšťata. Nejde pouze o nepříjemný zážitek z kousnutí: ten druh hmyzu přenáší taky různé nemoci.

Něco z biologie


Klíšťata jsou druhem parazitů a živí se krví, kterou vysávají hostitelským zvířatům a lidem. Zdržet se “na návštěvě” na těle hostitele můžou od hodiny do několika týdnů.   

Biologové spočítali: existuje kolem 900 druhů klíšťat, přičemž pouze malá část z nich si oblíbila psy jako hostitelská zvířata, většinou napadají ježky a veverky.

Klíšťata preferují stín a vlhkost, jsou nejvíce aktivní na jaře a v létě (březen až říjen). Některé druhy hledají nového hostitele, zatímco ostatní trpělivě čekají, až naskytne příležitost.  


Klíšťata a nemoci     

  

Kousnutí klíštěte je nepříjemné samo o sobě: objevuje se pocit svedení pokožky, pes se může začít drbat, být nervózní atd. Další věc je hrozba onemocnění: během procesu sání se do krve hostitele můžou dostat různé patogeny.

Mezi život ohrožující choroby patří:

  • Lymská borelióza – způsobuje problémy se srdcem a ledvinami.
  • Babesióza – je příčinou anemie.
  • Klíšťová encefalitida (TBE) – podle symptomů připomíná chřipku.
  • Ehrlichióza – je nemocí středomořských oblastí.
  • Anaplasmóza – vede k poruchám nervového systému a paralýze.


Seznam nebezpečných onemocnění je samozřejmě delší, proto během teplých měsíců je dobře mít na paměti, že klíšťata jsou aktivní. Můžou sice vyskytovat jak v trávě, tak v listí stromů, nicméně procházka po louce je v tom smyslu méně nebezpečná, než výlet do hezky zarostlého přírodního parku. 

Po každé procházce je třeba důkladně prohlédnout srst psa. Pokud naleznete parazita, ihned ho odstraňte. Podrážděné místo opatrně očistěte a naneste na něj veterinární přípravek EnteroZOO. Má jemnou gelovou strukturu a skvěle urychluje hojení drobných poranění, zároveň brání průniku bakterií do ranky. Pokud si to zvíře olíže, naneste další vrstvičku. Přípravek se do těla nevstřebává, je zcela bezpečný i pro kojící nebo březí feny a mláďata.                            

Nemělo by se zapomínat na speciální obojky a prostředky proti klíšťatům – konkrétní produkt vám doporučí váš veterinář.

POZOR:
V případě, že pes se necítí dobře, a vy máte podezření, že za to můžou právě klíšťata, okamžitě se objednejte k veterináři, první pomoc v domácích podmínkách nestačí.