Archiv pro štítek: zelenina

Ovoce, které vás překvapí chutí i vzhledem

Doby, kdy se stály fronty na pomeranče nebo na banány, už jsou naštěstí pryč, a ovoce jako je ananas, kiwi nebo liči tvoří stálý sortiment všech supermarketů. K dostání je však spousta jiného ovoce, o kterém jste možná ještě ani neslyšeli. Pojďme si představit některé neobvyklé druhy.

Granadilla

Jinak nazývaná také Mučenka jedlá pochází ze Střední a Jižní Ameriky a dále pak z oblastí subtropů Afriky, Asie a Austrálie. Je to žlutooranžový plod o velikosti vejce a vyznačuje se velmi sladkou chutí, která připomíná kombinaci broskve, meruňky, jahody a maliny.

Dužnina se nejčastěji vyjídá lžičkou, ale lze ji i rozmixovat nebo použít do salátů, dezertů, zmrzlin nebo džemů. Vyvarujte se však konzumaci s mléčnými výrobky – její chuť poté hořkne!

Tip: Hledáte zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc poskytují ochranu a pomoc? Najdete je i ve vašem krají (například ZDVOP Královéhradecký).

Cherimoya

Údajně jedno z nejlahodnějších druhů ovoce na světě vůbec! Roste především v Peru a Ekvádoru v nadmořské výšce nad 1000 metrů. Plody mají tvar obří jahody s šupinatou slupkou, která se postupem času zbarvuje ze zelené na hnědou – sklízí se totiž nezralá a před konzumací se musí nechat dozrát.

Dužina je bílá, máslově měkká a chuťově dokonce máslo, nebo alespoň máslový vanilkový zákusek, spolu s banány, jahodami a ananasem, připomíná.

Jackfruit

Jde o obří plod, který váží až několik (desítek) kilogramů, avšak podíl jedlé části je poměrně malý. Pochází z Asie a v Indii je považován za jídlo chudých, běžně totiž v pokrmech nahrazuje maso. Konzumuje se syrový, tepelně upravený a dokonce i nezralý. Chuťově může připomínat fíky, banány nebo nektarinky, je nasládlý a osvěžující.

Karambola

Ovoce ve tvaru hvězdičky, jste již zřejmě zaregistrovali. Však i její druhý název – čínská hvězdice – o jejím tvaru leccos napovídá. Pochází z tropů a subtropů celého světa, nejvíc rozšířená je však v Asii.

Je to velmi šťavnaté ovoce, jehož chuť je sladká až kyselá, a voní po jasmínu. Pro svůj netradiční tvar se využívá hlavně k ozdobám ovocných salátů, pohárů nebo míchaných drinků.

Kumkvat

Jde v podstatě o miniaturní citrus připomínající pomeranč. Pochází převážně z Jihovýchodní Asie, ale setkat se s ním můžete i v USA nebo ve Španělsku. Konzumuje se celý včetně tenké slupky, která je na rozdíl od kyselé dužiny sladká. Jeho nejideálnější využití je při přípravě ovocných salátů, džusů, kompotů nebo džemů.

Mangostan

Jde o netradiční ovoce původem ze Střední a Jižní Ameriky, Madagaskaru, Indočíny a Tchaj – wanu. Plody jsou červenohnědé až fialové, velikostně odpovídají rajčeti a pod slupkou se nachází bílá šťavnatá a lahodná dužina rozdělená na čtyři až osm dílků.

Chutí připomíná kombinaci hroznů, jahod, ananasu a broskve. Ideální je konzumovat ho čerstvý, ale skvělé využití má i při výrobě marmelád nebo džusů. Kompotováním však ztrácí své aroma.

Pitahaya

Neboli dračí ovoce je plod kaktusu rostoucího v tropické Americe a jihovýchodní Asii. Bílá dužina s černými semínky je šťavnatá a chutí připomíná kiwi, angrešt a meloun. Nejčastěji se konzumuje v syrovém stavu a to tak, že se rozkrojí a vyjídá lžičkou. Můžete ji však i rozmixovat, vyrobit z ní zmrzlinu nebo jednoduše přidat do tvarohu či jogurtu.

Rambutan

Ovoce vzhledem i chutí připomíná liči, ale jeho aroma je ještě intenzivnější. Chutná po ananasu a meruňkách, skvělý je v ovocných salátech, kompotech nebo marmeládách, ale skvěle si rozumí i s masem nebo výraznými sýry. Pochází z Asie, Austrálie, východní Afriky a Jižní Ameriky a v tradiční čínské medicíně se využívá i k léčbě bolestí žaludku nebo zubů.

Salak

Jinak nazýván také jako „hadí ovoce“ se nejvíce pěstuje v Thajsku. Má tvrdou šupinatou slupku připomínající hadí kůži (odtud hovorový název) a má červenohnědou barvu. Dužina je žlutobílá, chutná po jablkách a konzumuje se převážně v syrovém stavu.

Tamarillo

Jde o až 10 centimetrů dlouhé červené bobule s velmi šťavnatou kyselou dužinou. Chuťově připomíná kiwi, mučenku nebo dokonce rajče. Avšak pokud natrefíte na plody žluté barvy, ty jsou sladší a chutnají spíš po mangu nebo meruňce.

Pěstuje se zejména na Novém Zélandu a v Jižní Americe, ale setkáte se s ním i v Africe a dokonce i v Evropě. Konzumuje se jak syrové, tak jakkoliv tepelně upravené.

Můžete ho tedy vařit, smažit, grilovat, péct, dusit i zavařovat. Nejchutnější je však tehdy, když se rozpůlí, pocukruje a nechá přes noc odležet v lednici. Můžete ho také rozpůlit a zalít zmrzlinou. Široké využití má však i při klasickém vaření na slano.

Tamarind

Někdy se nazývá jako kyselé nebo indické datle, ale pochází z tropické Afriky. Tvarově připomíná velké hnědé fazole, která mají pod slupkou velmi tvrdá semena v hnědé dužině. Chuťově připomíná kombinaci povidel, datlí a sušených třešní.

Konzumuje se v čerstvém, vařeném, sušeném nebo zavařeném stavu a je i velmi účinným projímadlem.

Chia semínka

Proč jsou důležité omega- 3 mastné kyseliny

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou pro zdraví našeho organismu velice důležité. Bohužel, náš organismus si je nedokáže sám vyrobit. Jsme tedy proto maximálně závislí na příjmu těchto kyselin zvenčí. V dnešní době existuje nepřeberné množství doplňků stravy s obsahem omega-3, nicméně klíčový by měl být jejich příjem zejména přirozenou cestou –  zdravou stravou.

Co jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny tvoří kyselina dokosahexanová (DHA) a eikosapentanová (EPA). DHA má příznivý vliv zejména na činnost mozku a nervové soustavy. EPA potom udržuje zdravé srdce a cévy, klouby a podporuje imunitní systém. Obě tyto kyseliny jsou obsaženy například v rybách. Do skupiny omega-3 mastných kyselin řadíme ještě kyselinu alfa-linolenovou (ALA), která je obsažena v listové zelenině.

Příznivé účinky omega-3 mastných kyselin

Jak jsou omega-3 mastné kyseliny prospěšné? Působí příznivě zejména na činnost srdce a cév – chrání srdce před poruchami srdečního rytmu, snižují krevní tlak, podílí se na příznivé hladině cholesterolu a ovlivňují srážlivost krve.

Dále mají nezanedbatelný vliv na nervovou soustavu a její činnost. Podporují paměť a slouží i jako prevence před vznikem Alzheimerovy choroby. Zajímavé jsou i výzkumy potvrzující vliv omega-3 mastných kyselin na duševní zdraví. Bylo zjevně prokázáno, že jejich nedostatek může vézt ke vzniku depresivního ladění až náchylnosti k depresím. Výzkumy poukazují i na to, že v oblastech s dostatečnou konzumací ryb, jako bohatým přirozeným zdrojem omega-3, trpí lidé mnohem méně depresemi a mají lepší náladu.

Zejména ženy ocení i jejich další pozitivní vliv – a to na kvalitu pokožky a vlasů. Další příznivé účinky jsou potom i na imunitní systém.

Omega-3 mastné kyseliny v potravinách

Ryby

Za skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin považujeme ryby, a to zejména ty tučnější a mořské – losos, tuňák, sardinka, makrela, úhoř. Proto bychom je měli optimálně konzumovat alespoň dvakrát týdně.

Zelenina

Z rostlinných zdrojů je vhodné konzumovat obecně tmavou listovou zeleninu (kapusta, špenát, mangold, kadeřávek).

Ořechy a semena

V neposlední řadě nesmíme opomenout ani ořechy, mandle, dýňová, sezamová nebo lněná semínka. Ty jsou také na omega-3 mastné kyseliny bohaté. Podobně jako oleje z nich získané.

S konzumací oříšků, mandlí nebo dýňových semínek si budeme vědět rady, ale jak do jídelníčku zařadit nepříliš známá lněná semínka? Úplně na ně zapomenout by byla veliká chyba, jsou totiž velice výživná. Zakoupit je můžete v podobě celé nebo drcené. Před přidáním do pokrmu je nezapomeňte nadrtit nebo rozmixovat, protože tím usnadníte jejich vstřebávání ve střevě.

Lněný olej

Za doslova zázračný se považuje i lněný olej. Udává se, že nečištěný organický lněný olej obsahuje o zhruba 50% více omega-3 než kterýkoli jiný zdroj! Je však důležité jej konzumovat za studena, protože při delším zahřátí (nad 50°C) dochází ke zničení prospěšných látek. Při přidávání do teplých jídel se doporučuje přidávat olej až těsně před servírováním. Skladovat olej je třeba v ledničce.

Chia semínka

Novinkou poslední doby jsou i chia semínka. Někdy bývají označována za superpotravinu. Jsou totiž velice bohaté na omega-3 a omega-6, ale i celou řadu dalších látek – minerálů a vlákniny. Konzumovat je můžeme přidáním do různých jídel, například jogurtů, kaší nebo nápojů.