Archiv pro měsíc: Prosinec 2015

Zánět spojivek u dětí

Mezi jedno z typicky dětských onemocnění patří zánět spojivek. Dokáže rodiče i děti pořádně potrápit, avšak většinou nemá žádné závažné důsledky. Rodiče by však hlavně měly myslet na to, že je dítěti nutné poskytnou řádnou lékařskou péči. Protože zrak je snad nejdůležitějším smyslem v lidském těle, rozhodně léčbu zánětu očních spojivek u dětí nepodceňujte, protože byste tak mohli ohrozit zrak svého potomka.

Rozdělení a příznaky zánětu

Dají se rozdělit do několika kategorií. Podle průběhu mohou být hyperakutní, akutní a chronické. Příznakem virového zánětu je pocit „písku v očích“ a vysoká podrážděnost očí spojená s pálením, svěděním, výtokem čiré tekutiny a zarudnutím oka. U dětí se navíc projevuje i zduřením uzlin. Často se vytváří i ztuhlý sekret v oblasti oka.

Ten se musí pravidelně odstraňovat. Velmi často se vyskytuje také horečka, která přímo souvisí se záněty horních dýchacích cest a horečkami. Infekce má rychlý nástup a zduřují uzliny.

Léčba zánětu spojivek u dětí

Vyvolávají ho nejrůznější příčiny. Takže i jeho průběh může být rozdílný. V případě alergických spouštěčů je navíc nutné připravit se také na to, že se zánět spojivek u dětí pravděpodobně bude často opakovat. U alergií není při zánětu sekrece z očí velká, oči jsou podrážděné a červené, někdy lze také pozorovat otok víček a spojivek.

Optimální terapií pro léčbu je nalezení a odstranění alergenu, ale to se ne vždy podaří. Naštěstí jsou dnes k dostání nejrůznější oční kapky, masti, gely i spreje, které tlumí různorodé alergické projevy. Někdy je bohužel nutné podat dítěti lokální či celkové kortikoidy.

Pro děti jsou běžně doporučovány tyto přípravky:

Ophthalmo-Septonex (účinná látka Carbethopendecinii bromidum) – při mírném průběhu zánětu

Opthalmo-Framykoin (účinná látka Bacitracinum zincicum),

Tobrex mast nebo kapky (léčivá látka Tobramycin)

Kanamycin mast nebo kapky (účinná složka Kanamycini sulfas)

Garasone (léčivá látka Gentamicini sulfas a Betamethasoni natrii phosphas)

Při alergických zánětech spojivek se doporučuje:

Maxitrol, Spersallerg (obsahuje dvě účinné látky Tetryzolin k omezení zánětlivého podráždění a otoku a Antazolin zmírňující alergii),

Opatanol, Zaditen kapky atd.

Pamycon (účinná látka Neomycini sulfas) – antibiotické kapky k léčbě přidružených zánětů v nose a uších

Bolest břicha

Bolest, kterou každý z nás velmi dobře zná. Někdy jde jen o chvilkovou a primitivní bolest, která není nebezpečná, ale může nastat i taková situace, kdy z bolesti břicha může být velmi nepříjemné onemocnění.

Jaké mohou být bolesti břicha?

Bolest břicha může být zárodkem pro mnoho chorob, a proto je někdy velmi obtížné přijít na to, která nemoc vás právě trápí. Pro usnadnění se používá rozeznávání typů bolesti a dále také lokality, kde bolest cítíte.

Typ bolesti:

Tupá bolest – nejde o velmi bolestivý projev, ale je po nás nepříjemný, protože cítíme jistý tlak v břiše.

Ostrá bolest – jde o různé píchání. Mnohdy vás píchá v jednom místě a cítíte je třeba při nějaké zátěži, výjimečně může nastat i náhle.

Křečovitá bolest – křeče v oblasti celého břicha, které mohou dojít do takových stádií, že se cítíte stažený a nelze vám ani se narovnat. Někdy mohou být souvislé, ale často jsou mezi nimi intervaly, kdy vám na chvíli povolí.

Nadýmaní – když se vám vaše břicho nafoukne. Mnohdy bývají doprovázeny křečemi a v takovém případě pravděpodobně jde o zadržování plynů.

Lokalita bolesti:

Uprostřed nadbřišku – v takovém případě může jít podráždění žaludku, žaludeční vřed a nemoc jícnu. Dokonce se tímto způsobem může projevit i psychické stresy, které souvisí s páteří. Jestli je bolest rozlehlá po celém břiše, tak je nutné zavolat lékaře, protože může jít o zánět pobřišnice.

Levý nadbřišek – může jít o zánět a jiné onemocnění slinivky břišní.

Pravý nadbřišek – tuto bolest břicha mohou vyvolat žlučníkové kameny, zánět žlučníku či onemocnění jater. Bolest může být velmi intenzivní.

Oblast pupku – nejčastěji jde o břišní kýlu či natažení břišních svalů, ale může být spojeno i se střevními problémy. V takovém případě je dobré masírovat si břicho, aby se uvolnilo a pokud to nepomáhá, tak samozřejmě dojít k lékaři.

Bolesti v podbřišku – když cítíte bolest břicha v oblasti podbřišku, může dojít k onemocnění spojené s pohlavními a močovými orgány. Jako jsou záněty močového měchýře, močové trubice, vaječníku a podobně.

Každopádně by se žádná bolest neměla podceňovat a už jen pro svůj vnitřní klid byste měli navštívit lékaře, abyste se ujistili, že vaše bolest není příznakem nějaké nepříjemné nemoci.

Rakovina žaludku

Jedná se o velmi závažné onemocnění. Nebezpečné je zejména svou pozdní diagnostikou. Jde o nádorové onemocnění stěny žaludku, které postihuje o něco častěji muže. Rakovina žaludku je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu v Evropě. Největší výskyt je však zaznamenáván v Japonsku, což se dává do souvislosti s konzumací především syrových ryb.

Vznik

Vzniká v důsledku chyby v genetickém materiálu buňky. Ta se začne množit a růst nezávisle na okolním organismu. Jedná se však o mnohostupňový proces, na němž se podílí řada faktorů. Při vzniku rakoviny žaludku se především uplatňují bakterie, genetická dispozice, vnější faktory a imunitní systém. Předpokládá se, že klíčovou roli má bakterie Helicobacter pylori. Jde bakterii žijící v žaludku, která způsobuje záněty žaludku a ničí buňky žaludeční sliznice. Ve vzniku tohoto druhu rakoviny pak hraje roli genetická výbava jak hostitele, tak bakterie.

Jak se onemocnění projevuje

Zdravotní obtíže, které rakovinu žaludku provázejí, nejsou pro toto onemocnění nijak specifické. Časné projevy nemoci jsou navíc tak často nevýrazné, že je většinou přehlédnete. U naprosté většiny nemocných navíc časné příznaky zcela chybí. Prvními projevy jsou tak až příznaky provázející pokročilé postižení orgánu.

Typické jsou spíše neurčité obtíže. Tlak na břiše v oblasti žaludku, ztráta chuti k jídlu, slabost, pocit na zvracení, únava a postupná ztráta tělesné hmotnosti. Její projevy závisí také na rozsahu a místě výskytu nádoru. Pokud je nádor uložen blíže k jícnu, může Vám způsobit potíže při polykání. Pokud je uložen spíše v dolní části žaludku, v oblasti vrátníku, objevuje se častější zvracení.

Pokud se v oblasti nádoru vytvoří vřed, mohou se objevit obtíže charakteristické pro vředovou chorobu žaludku. Typické jsou bolesti v nadbřišku zesilující se po jídle. Když pokračující nádor naruší stěnu cévy, může dojít ke krvácení do zažívacího traktu. Objevuje se černá typicky zapáchající průjmovitá stolice s obsahem natrávené krve, tzv. meléna. Pokud je krve více může docházet i k jejímu zvracení. Větší ztráty krve jsou provázeny slabostí, bledostí a opocením.

Léčba

Je velmi náročná. Jak pro pacienty, tak pro lékaře. K její diagnostice dochází velmi často až v posledním stádiu. Existují tři možnosti léčby rakoviny žaludku, a to chirurgická léčba, chemoterapie a radioterapie. Často se však používají jejich kombinace.

Jak se starat o kontaktní čočky?

Je třeba si uvědomit, že péči o kontaktní čočky nesmíme zanedbat, jinak si můžeme zadělat na vážný problém (zánět). Pokud se jedná o čočky denní, hygienu moc řešit nemusíme, jelikož se tyto čočky denně mění. Pokud se jedná o čočky 14 a více denní, je třeba hygienu důsledně dodržovat.

Před nandáváním čoček bychom si měli pořádně umýt ruce a nasazovat čočky výhradně do čistého a hlavně nenamalovaného oka, což platí hlavně pro ženy. Jelikož pokud bychom se nejdříve namalovaly a až poté nandávaly čočky, mohlo by se nám do oka dostat trochu líčení a to by v kombinaci s čočkou nebylo dobré. Takže prvně nandat čočku a poté nalíčit.

Pokud chceme čočku vyjmout, opět si musíme dobře umýt ruce a poté opatrně čočku srolovat jakoby z oka a vytáhnout. Čočku bychom měli dobře očistit od nečistot tak, že si ji dáme do dlaně, nalijeme na ní trochu dezinfekčního roztoku a jemně zhruba 30 sekund čočku třeme ukazováčkem. Poté dáme čočku do speciálního pouzdra, zalijeme dezinfekčním roztokem a uzavřeme.

Dezinfekční vodu v pouzdře na čočky, je třeba každý den měnit. Velkou pozornost bychom měli věnovat i samotnému pouzdru na čočky, které je dobré každý den dobře opláchnout dezinfekční vodou, aby v něm nezůstávaly nečistoty.

Proč nemůžu nosit kontaktní čočky?

Musíme počítat i s tím, že nám kontaktní čočky nemusí sednout. Respektive, nemusíme je snášet. Tento problém mívají často lidé s velmi citlivýma očima, jelikož jejich oči berou čočky jako cizí tělíska (vetřelce) a nedokážou je přijmout. Není to ale pravidlem, protože existuje velké množství lidí s citlivýma očima, kterým nošení čoček nedělá žádný problém.

Další možností nepřijetí čoček je například zánět, který jsme prodělali. Od této doby mohou být oči přecitlivělé na jakékoliv cizí tělísko. Čočky jsou proto, pro naše oči nepřijatelným řešením, jelikož se může stát, že nám něco spadne nechtěně do oka s čočkou a je zaděláno na další zánět.

Někdy naše oko nepřijme čočku z neznámého důvodu. I když vyzkoušíme různé druhy čoček, ani jedny nám nesedí, škrábou nás, dráždí nám oko apod. V tomto případě se musíme smířit s faktem, že čočky prostě nosit nemůžeme.

Mezi celkem banální problém, ale bohužel problém, kdy nemůžeme nosit kontaktní čočky je ten, že si nedokážeme sáhnout do oka. S tímto problémem se potýká velké množství lidí a často je to také důvod, proč tito lidé musí zapomenout na nošení kontaktních čoček. Pro některé jedince je sáhnout si do vlastního oka něco tak odporného, že budou raději nosit brýle.

Výše jsem uvedla příklady, které souvisí pouze s čočkou jako cizím předmětem v oku. Pokud ale nosíme čočky delší dobu a najednou nás začínají škrábat i při nandání nového páru, je třeba si zkontrolovat také ostatní věci, které používáme spolu s čočkami. Jako první je třeba zkontrolovat dezinfekční vodu, jestli náhodou neprošla zárukou, jelikož ta je často důvodem toho, proč nás oči při nandávání čoček štípou nebo pálí. Rovněž je třeba zkontrolovat speciální pouzdro na čočky, zda není od nečistot, které by nám mohly oči dráždit. Pokud používáme kapky na zvlhčení očí, opět musíme zkontrolovat i je. Jestliže i problém přesto stále přetrvává, je třeba navštívit lékaře a poradit se s ním.

Koupit kontaktní čočky na internetu?

Určitě ano, jelikož nás vyjdou o dost levněji než u našeho lékaře (kontaktologa/žky). Je třeba ale vybírat pouze od ověřených prodejců a stránek. Není dobré kupovat od kohokoliv, jelikož můžeme koupit čočky, které se budu sice obalem podobat těm našim, ale obsahem ne. Osobně mohu doporučit níže uvedené stránky.

  • www.kontaktni.cz
  • www.vasecocky.cz
  • www.mojecocky.cz
  • www.cocky-optika.cz

Jaké si vybrat kontaktní čočky?

Kontaktní čočky pro nás vyhovující, nám nejlépe vybere náš lékař. Může se ale stát, že nám žádný typ čoček od našeho lékaře nebude sedět (lékaři prodávají jen určité značky čoček). Potom tedy můžeme prozkoumat čočky na internetu. Druhů čoček je nepřeberné množství, ať už jsou barevné, průhledné, tlustší, tenčí, jednodenní, měsíční apod. Pokud se rozhodneme koupit si čočky od značky, kterou jsme ještě nevyzkoušeli, je dobré objednat si pouze jeden pár, jelikož ani tyto čočky nám nemusí sedět.

Jestliže máme pocit, že se nám s předchozími čočkami více vysušovaly oči, je třeba zvolit buď tenčí kontaktní čočky, nebo takové, které mají větší obsah vody a obsahují např. i zvláčňující složky. Tyto všechny informace, by měly být vždy u daného druhu čoček napsány. Zároveň si můžeme vybírat i podle doby lhůty jednotlivých kontaktních čoček.

Jednodenní kontaktní čočky se používají tehdy, pokud chceme čočky měnit každý den. Tyto čočky nelze nosit delší dobu. Jedná se o nejzdravější a nejpohodlnější formu nošení kontaktních čoček, jelikož se tyto čočky nedávají do žádného speciálního dezinfekčního roztoku, ale jednoduše se po vytažení z oka vyhodí.

Dvoutýdenní kontaktní čočky lze nosit pouze po dobu 14 dní. Čočky je třeba po každém vyjmutí z oka vložit do speciálního pouzdra s dezinfekčním roztokem. Tento roztok je třeba každý den měnit. Po dvou týdnech čočky začínají být nepohodlné, škrábou a hůř v nich vidíme, to je důkaz toho, že je třeba použít nové pár.

U měsíčních kontaktních čoček se uvádí doba nošení pouze měsíc (30 dní), ale sama vím, že tyto čočky vydrží bezproblémově i 2 měsíce nošení, aniž by byly nepříjemné a dřely. Pokud samozřejmě začnou dřít, je to opět signál toho, že je třeba použít nové balení čoček. Opět se tyto čočky musí po vyjmutí z oka dávat do dezinfekčního roztoku, aby se pořádně očistily a nepřenášely bakterie. Tento typ čoček patří mezi nejoblíbenější.

Čtvrtletní kontaktní čočky se užívají po dobu 3 měsíců. Vše je u nich podobné jako u čoček měsíčních, také mohou vydržet déle než 3 měsíce. Opět se musí ukládat do dezinfekčního roztoku. Cenově podle ostatních čoček vyjdou nejvýhodněji.

Barevné kontaktní čočky nebo jinak řečeno kosmetické, slouží pro změnu barvy duhovky. V dnešní době se vyrábějí jak dioptrické, tak i nedioptrické. Nedioptrické jsou určeny převážně ke kosmetické funkci jako zvýraznění barvy oka, zakrytí červených žilek apod.

Mezi další barevné čočky patří crazy kontaktní čočky, které nám změní barvu oka na takovou, jakou chceme. Můžeme je také nazvat jako roční kontaktní čočky, jelikož nejsou určeny ke každodennímu nošení, vydrží velmi dlouho. Doporučují se převážně lidem, kteří jsou zvyklí nosit kontaktní čočky a hlavně také o ně pravidelně pečovat, aby se předešlo infekcím.

Na trhu se můžeme setkat i s čočkami, které se přizpůsobí přesně naší oční vadě. Jedná se například o torické kontaktní čočky, které se používají při astigmatismu, tedy vadě, kdy máme rohovku nebo duhovku nepravidelně zahnutou. Vyrábějí se jak pro krátkozrakost, tak i dalekozrakost.

Mezi oblíbené patří také kontinuální kontaktní čočky, které nemusíme vyjímat z oka. Respektive, jedná se o čočky, které můžeme nosit i v noci, jelikož mají velkou propustnost kyslíku, díky němuž oko může bezproblémově dýchat. Přesto lékaři nejsou příznivci těchto čoček, doporučují čočky na noc vytahovat.

Silikon-hydrogelové kontaktní čočky jsou charakteristické velkou propustností kyslíku. Právě z tohoto materiálů jsou vyráběny čočky kontinuální. Tyto čočky se hodí také pro jedince, kteří trpní tzn. syndromem suchého oka.

Bifokální a multifokální kontaktní čočky se používají při zhoršení zraku na blízku.

Jak vypadá přirozené hubnutí?

Nadváha je jedním z problémů řady současných lidí. Jak s ní bojovat? Ideální cestou je přirozené hubnutí. Málokdo ale má jasno v tom, jak vypadá. Podívejme se na několik základních specifik.

Hned první specifikum se týká samotného dietního režimu. Zde platí, že nás nečeká jakékoliv hladovění, jelikož nám je napsán jídelníček na hubnutí. Tedy individuální denní režim, který obsahuje ty správné potraviny a správná jídla. Pravidelná konzumace následně vede právě k tomu, že nejenom nepociťujeme hlad, ale zároveň dokážeme hubnout. Jde tedy o velmi efektivní dietu, která funguje.

Při přirozeném hubnutí je úbytek váhy pozvolný

Možná jste už slyšeli o tom, že existuje dieta, která vám pomůže během několika dní shodit i několik kilogramů. Tento postup je samozřejmě špatný. Nejenom, že to může mít zdravotní následky, ale mnohdy hubneme jenom proto, že nejíme a z našeho těla následně vylučujeme potravu z našich střev. Ve výsledku to není hubnutí, ale spíše pročištění našeho těla. Správný režim je totiž spojený s pozvolným úbytkem. Ten může být u každého individuální a souvisí s jeho přístupem, aktuální váhou, stejně jako se sportovní aktivitou. Platí, že během měsíce můžeme zhubnout 2 – 5 kilogramů. A to tuků!

Zkuste zdravé hubnutí a váha se vám již nevrátí

S cestou přirozeného hubnutí souvisí mimo jiné i to, že se nám naše původní váha již nemusí vrátit. Nečeká nás tedy žádný nepříjemný jo-jo efekt, který je známý právě u drastických diet. Správně koncipovaný dietní jídelníček tento problém zcela eliminuje. Stejně tak zdravé hubnutí eliminuje i zdravotní problémy. Cítíme se skvěle, zlepšujeme naši kondici a máme dostatek energie. Tedy protiklad k situacím, které nás čekají ve chvíli, kdy se rozhodneme odmítat stravu a vlivem toho také hladovět. Ani to není ten správný postup, který by nám měl přinést v dlouhodobém horizontu ony kýžené výsledky, na které tak čekáme.

Zánět slepého střeva příznaky

Při zánětu slepého střeva se jedná o zanícení červovitého přívěšku tlustého střeva. Jeho akutní formu řadíme mezi náhle příhody břišní. To znamená takové příhody, které vyžadují okamžité lékařské řešení. Nemoc postihuje nejčastěji děti a mladé lidi ve věku mezi 10 – 30 lety. Ovšem vyskytnout se může v jakémkoliv věku, byť je to vzácné.

Tak jako všechna onemocnění i zánět slepého střeva má příznaky. Ty dokáže rozpoznat člověk i bez lékaře. Vždy, ale když pojmete podezření na slepé střevo, navštivte lékaře. Přečtěte si v našem článku rady.

Popis onemocnění

Apendix je úzký, trubicovitý ocásek, připojený na slepé střevo (caecum). Jeden jeho konec je uzavřen a druhý ústí do tlustého střeva. Měří okolo 10 cm na délku a 1 cm na šířku a zřejmě se jedná o vývojový pozůstatek. Slepé střevo je uloženo v pravém podbřišku a pro trávicí činnost nemá žádný význam. Je spíše pokládáno za lymfatický orgán, bez kterého se však tělo může snadno obejít.

Akutní apendicitis se rozvíjí velice rychle, proto ho řadíme mezi náhlé choroby břišní, které mohou člověka ohrozit přímo na životě. Vzniká ucpáním apendixu tuhým kusem stolice, cizím tělesem, případně i nádorem. Zánět apendixu může být dvojí povahy. Buď akutní, jehož příznaky se rozvíjejí během několika dnů, nebo chronický, charakteristický dlouhodobými proměnlivými bolestmi břicha.

Zánět slepého střeva příznaky

Na úvod je vhodné zmínit, že uložení slepého střeva je u každé osoby jiné. Existuje šest různých lokací jeho uložení. A právě z tohoto důvodu nemusí být vždy zánět slepého střeva a jeho příznaky stejné. Nejtypičtějším příznakem však je bolest v oblasti pupku.

Tato bolest se postupně stěhuje do pravého podbřišku. Místo největší bolesti se většinou nachází ve dvou třetinách spojnice pupku a výběžku pánevní kosti. Tento bod se označuje McBurneyův a je pojmenován podle amerického chirurga, který jej poprvé popsal.

Doprovodné příznaky

Kromě těchto hlavních doprovází zánět slepého střeva i doprovodné příznaky. Často jimi bývají pocity na zvracení, zvracení, teploty kolem 37,5°C, zrychlený tep, zácpa,

nadýmání, nechutenství a citlivost břicha na dotek. Ojediněle se může vyskytovat i menší průjem. Bolesti se většinou zvětšují při chůzi a jiných otřesech, při kýchnutí či zakašlání. Nemocný vyhledává úlevovou polohu, kterou je většinou leh na zádech s pokrčenými koleny. Pokud už je zánět v pokročilém stádiu a začíná dráždit i břišní stěnu, objevuje se bolestivé píchnutí při náhlém uvolnění prstů při předchozím stlačení.