Archiv pro měsíc: Únor 2016

Opruzeniny dospělých léčba

Brzy přijdou jarní a letní měsíce, které jsou teplé a máme je rádi. A ty sebou samozřejmě nesou riziko vzniku opruzenin. Snad každý z nás se ve svém životě s nimi setkal. A to nejen v dětském věku, ale i v dospělosti. Stačí dlouho sedět v autě, na koženém sedadle ve vlaku anebo se věnovat vytrvalostním sportům.

Právě z tohoto důvodu věnujeme článek tématu opruzenin u dospělých a jejich léčbě. Této nepříjemnosti se každý velmi rád rychle zbaví. Přečtěte si užitečné rady, jak opruzeniny vyléčit.

Proč vznikají?

Nejoblíbenějším místem pro jejich vznik je místo s dostatečnou vlhkostí, kde dochází k jemnému poraňování kůže. Často se tak objevují v tříslech, v podpaždích či různých záhybech kůže. Ke vzniku vede i tření kůže o kůži, nebo kůže o oděv. Poraněný povrch kůže je pak atakován velkým množství bakterií, kvasinek, plísní a jiných neřádů, které způsobují zčervenání a následně nepříjemné až bolestivé pocity pálení.

Jak na léčbu opruzeniny dospělých?

Myli jste se, použili bavlněné prádlo a přesto všechno vám vznikla opruzenina. Ptáte co dělat? Jak léčit? Tady v tomto případě nezbude nic jiného, než se spolehnout na farmaceutický průmysl. Opruzeniny dospělých léčba probíhá za pomoci prostředků na drobná poranění kůže.

Léčba u dospělých je prakticky stejná jako u dětí. Podobně je to i s prevencí. Dospělým jsou sice lékárníky doporučeny jiné prostředky než pro děti. Například stačí použít kalciovou mast nebo podobné přípravky a obvykle je po problémech. Někdo používá bepanthen, rybilku, pityol či Ondřejovu mast.

Doporučené prostředky pro opruzeniny dospělých léčbu

  • Zinková mast Sudocrem
  • Hipp, dětský krém proti opruzeninám s panthenolem a zinkem
  • Canesten od fy Bayer
  • Calcium pantothenicum od Zentivy
  • Rybilka, kalciová mast
  • Pevaryl
  • Kosmetická vazelina Valinka (bílá)
  • Krémpasta Imazol
  • Mast Infadolan od Zentivy
  • Ondřejova mast od fy Herbacos-bofarma

Na paměti mějte to, že přípravek musíte vyzkoušet a vybrat si pro Vás ten nejlepší.

Rakovina slinivky

Když je objevená, bývá často již pozdě. Řadí se mezi nejnebezpečnější typy nádorů. Její anatomické uložení totiž často neumožňuje včasnou a správnou diagnostiku. Je tak diagnostikovaná v pokročilém stádiu, když je nádor již velmi agresivní. A šance na vyléčení tudíž bývá malá, i když to samozřejmě není důvod k tomu, aby pacienti nebo lékaři boj s rakovinou slinivky vzdali předem.

Jak poznat první příznaky?

Existuje jen jedna výjimka, kdy se dá rozpoznat projev v časném stádiu. A to tehdy, pokud nádor postihne vývodné cesty slinivky. Dotyčného člověka pak trpí bolestmi břicha. Pokročilejší nádory slinivky se projevují hubnutím, zežloutnutím očního bělma a kůže, zvracením, bolestí břicha a zad, ztrátou chuti k jídlu či únavou. Je to podobné jako u rakoviny žlučníku.

Rizika a prevence

Rakovina slinivky je způsobená poruchou některých regulačních genů, které mají na starosti kontrolovat buněčný cyklus, množení buněk i jejich zánik. Jakmile dojde k poškození některého z takovýchto genů, buňky se vymaní regulačním mechanismům – přehnaně se množí a nepodléhají buněčné smrti. Jsou také částečně pozměněné, takže vypadají jinak a neplní dostatečně svoji funkci.

Slinivka tak po určité době přestane fungovat jako celek – zažívací trakt postrádá enzymy, potřebné k trávení veškerých živin, i hormony, které jsou důležité nejen pro trávicí systém, ale pro celý organismus. Poškození regulačních genů však nevznikne jen tak z ničeho nic. Dochází k němu působením některých škodlivých faktorů. Hlavním z nich je kouření, jehož zanechání je jedinou prevencí proti této rakovině.

Vyšetření

Za nejdůležitější se pokládá vyšetření ultrazvukem a CT. Dojde nejen k lokalizaci nádoru, ale tyto zobrazovací techniky umožňují provést i tzv. perkutánní aspiraci (píchnutí velmi tenkou jehlou, které je pod kontrolou ultrazvuku nebo CT, aby se vědělo, kam se má přesně píchnout). Tak dojde k získání cytologického materiálu a jeho následného vyšetření.

Lékař vám dále může udělat vyšetření označované zkratkou ERCP (endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie – vyšetřují se tím pankreatické a žlučové cesty ústící do tenkého střeva). Jde o hadičku zavedenou do zažívacího traktu.

Léčba rakoviny slinivky

První místo v léčbě zaujímá operace. Operace je také jediným léčebným přístupem, který poskytuje pacientovi šanci na vyléčení. Některé operační výkony rakoviny slinivky slouží už jen pro zlepšení kvality života člověka. Zavádí se různé drény a stenty, aby se zabránilo, případně odstranilo ucpání žlučových cest nebo střeva.

Stejně tak může zlepšit kvalitu života i ozáření nebo chemoterapie. Nezbytnou součástí léčby je tišení bolesti, která je dominantním příznakem pacientů. Běžná analgetika nemají dostatečnou účinnost, proto se v různých formách podávají opiáty. V krajních případech je řešením zákrok, který by odstranil nervovou pleteň vedoucí do slinivky a tím zrušil bolest.

Odpočinkem ku zdraví

Abychom byli zdraví, měli bychom dodržovat jisté zásady. Hned tou první je správný odpočinek, protože tělo se dokáže regenerovat. A znáte lepší odpočinek, než v teplé koupeli? Snad jen ten, kdy je koupel nejen teplá, ale má i léčebné účinky, tak jako to mají na Slovensku.

Jeden ze tří unikátů

Slovensko se může pyšnit několika prameny, které mají léčebné účinky. A zdejší města zná mnoho lidí, které je za tímto účelem navštěvují. Avšak takovou specialitou mezi všemi jsou lázně Sliač, protože tyto mají speciální složení, že najdeme jen jedny ve střední Evropě. Pokud byste chtěli navštívit ještě jiné lázně, které mají stejné anebo velice podobné složení, tak byste museli vycestovat do Španělska, Argentiny či Austrálie, čímž lze jen doložit, že jsou opravdu vzácné.

Čím jsou tyto lázně výjimečné?

Jedinečnost těchto léčebných pramenů spočívá v tom, že kromě minerálů obsahují také vřídelní plyn. Jedná se o vysoký obsah kysličníku uhličitého, který se za normálních podmínek v tomto obsahu nevyskytuje, což je právě tím kouzlem. A bylo dokázáno, že právě tento plyn může mít také dobrý vliv na vaše zdraví.

Co kombinace minerálů a plynu dokáže vyléčit?

Samozřejmě, že zde mohou jet i lidé, kteří jsou zdraví a chtějí si jen odpočinout, avšak tyto lázně jsou hojně doporučovány těm, kteří mají jisté problémy. Jedná se o běžné civilizační nemoci, mezi které patří také vysoký krevní tlak, choroby tepen a žil. Léčebné prameny vám také mohou pomoci s léčbou srdce a různými srdečními chorobami, kde je jejich úspěšnost nejvíce vidět. A nevidí se mnoho pramenů, které dokážou ulevit vašemu srdíčku. Dokonce se zde můžete přijet léčit se ženskými nemocemi.

Léčba odpočinkem

Když lidé slyší slovo lázně, většinou si vybaví různé rehabilitace a cvičení. Avšak v těchto lázních je to všechno jinak, obdobně jako v ostatních termálních lázních na Slovensku, i zde si lidé chodí odpočinout. Je velice příjemné si čas od času oddychnout a aspoň na chvíli se položit do horké vody a na nic nemyslet. A právě základem léčby ve vodě s minerálními prameny je totiž jen si do ní lehnout a odpočívat. Pomůžete tím nejen svému fyzickému zdraví, díky dokonalému složení, ale ve své podstatě tím ulevíte se své psychice, protože se na chvíli odreagujete a budete myslet na příjemné věci. Pravdou je, že někteří pro zvýšení efektivity spojují koupání s masážemi či rašelinovými zábaly a podobně.

I aktivní odpočinek je odpočinkem

Pokud vás přestane bavit jen tak polehávat v teplé vodě, tak se můžete projít po některé z turistických tras, které jsou pro návštěvníky lázní vytvořeny v prostředí lázní. Klidně se můžete začít i věnovat sportu třeba na zdejších tenisových kurtech. A v případě, že jste lázně navštívili v zimním období, tak vás také čeká jistá aktivita, protože můžete využít připravených tras pro běžecké lyže.

Je velice příjemné si jen tak lehnout do horké vody a odpočívat a ještě lepší je, když tam ležíte s pocitem, že ulevujete i svému zdraví.

Zánět mozkových blan

Jeho nástup není zcela snadné rozpoznat. Trápí-li Vás zvracení, kýchání, vzdychání, netečnost a horečka, může se jednat o dvě infekce. Tyto příznaky mohou signalizovat nejen klasické virové onemocnění, ale také mnohem závažnější a nebezpečnější onemocnění. Může jít o zánět mozkových blan, který snadno můžete zaměnit s běžnou virózou.

Meningitída je zánět mozkových blan, který bývá způsoben bakteriemi, viry a jen vzácně parazity. Nejohroženější skupinou jsou děti, ovšem dostat se může v každém věku. K přenosu dojede kapénkovou infekcí. Zajímavé je, že bakterie způsobující toto onemocnění se vyskytují v krku u pěti až deseti procent populace, u nichž nemoc vůbec nepropukne.

Nemoc se objevuje od mírného zánětu až po život ohrožující onemocnění. Nebezpečnost obvykle závisí na vyvolávající příčině, věku a celkovém zdravotním stavu.

Příznaky a následky

Příznaků je velmi mnoho. Mezi prvotní patří mírné bolesti hlavy, ztuhlost svalů, horečka, zvracení, přecitlivělost na světlo. Začít se mohou objevovat také drobné modřinky, vyrážka, zmatenost, celkový neklid. V pokročilém stádiu nemoci dochází i k bezvědomí. Celkově dojde k oslabení imunity.

Následky se odvíjí od toho, zda je bakteriálního či virového původu. Zpravidla platí, že zánět způsobený viry je méně nebezpečný než ten, který způsobí bakterie. Nejčastějšími bakteriemi způsobující zánět jsou meningokoky či pneumokoky. Následkem může být duševní postižení či jiné zdravotní následky (nedoslýchavost, hluchota, porucha hybnosti, epilepsie, poškození zraku) a může dojít i k úmrtí pacienta. Úmrtím jsou ohrožené především malé děti.

Léčba

Tu je nutné zahájit ihned. Pacienti s tímto onemocněním jsou ohrožení otokem mozku. Základem léčby jsou antibiotika. Je třeba udržovat dostatečný přívod tekutin a minerálů do těla nemocného. Léčba většinou trvá 5-10 dní.

Úspěšnost léčby se sleduje opakovanými odběry mozkomíšního moku a krve. Přesto ještě alespoň 2 týdny musí pokračovat podávání antibiotik a speciální léčebný režim. Ten má zabránit návratu infekce a rozvoji závažných komplikací.

Prevence

Té je možné dosáhnout jedině očkováním a zdravým životním stylem. Očkování chrání člověka až 3 roky před meningokokem typu A a C. Bohužel ještě neexistuje vakcína chránící před meningokokem skupiny B, kterým se můžete rovněž nakazit.

Pokud máte jen minimální podezření na tuto chorobu, neváhejte a kontaktujte lékaře.

Nejste spokojeni se svou postavou? Pomůže správné hubnutí

Je mnoho lidí, kterým vadí přebytečné kilogramy. Cesta, jak je eliminovat, přitom nemusí být zase až tak složitá. Ideální volbou je správné hubnutí. Jak na něj? Přinášíme vám několik hlavních tipů.

V první fázi je třeba zapomenout na to, že pokud o redukci váhy mluvíme, že musíme nutně hladovět. To už dávno neplatí. Jednotvárná strava, nebo nedostatek jídla rozhodně nejsou cestou k dokonalé postavě. Pomůže totiž jídelníček na hubnutí, který doporučuje řada odborníků. A proč? Jelikož jako jediný dlouhodobě funguje.

V čem je hubnutí pomocí jídelníčku jiné?

V první řadě v tom, že máme poměrně velké množství stravy. Jíme pět porcí denně, jíme pestrou stravu a vůbec nehladovíme. Přitom k hubnutí dochází, a to tím nejlepším, tedy přirozeným způsobem. Cílem daného jídelníčku je hlavně změnit metabolismus lidského těla. Díky tomu se tělo naučí, že dostává dostatek jídla a živin a tak nemusí nic ukládat. Ty současné tukové zásoby jsou v rámci standardního denního režimu, nebo během sportovní aktivity jednoduše spáleny, a výsledkem je dokonalá postava.

Správná dieta obsahuje také vyvážený přísun živin

Nezapomínejme ani na to, že správný dietní jídelníček nemusí být nudný, nebo jednotvárný. Podíváme-li se konkrétně, tak může nabídnout stovky kombinací různých druhů jídel. I to je důležité, jelikož každá dieta by měla obsahovat také vyvážený poměr živin. Primárně nesmí chybět bílkoviny a vláknina, ale v menším množství jsou důležité třeba také tuky, stejně jako sacharidy. A ty je ideální čerpat s potravin v předepsaném jídelníčku. Vše navíc s ohledem na naše cíle, náš životní styl, nebo metabolický typ, který určuje i to, které potraviny jsou pro nás ty správné. A jak jsme uvedli výše, se správným sestavením našeho dietního režimu nám nepomůže nikdo jiný, než odborník. Tedy zkušený výživový poradce.

Zánět ledvin, jak vzniká a co obnáší léčba

V létě nepřichází jen radovánky, ale také různé nemoci, jako je například angína, různá bodnutí od hmyzu, mikózy, alergické reakce… Jedním nejčastějším letním onemocněním se však paradoxně stal zánět ledvin. Proč paradoxně – mnozí z nás by řekli, že je to nemoc ze zimního nachlazení, krátkých triček atp., to sice ano, ale po neuvážené konzumaci alkoholu se s odhalenými či málo oblečenými zády ve stanu na zemi spí nejlíp.

Mnohých mylná domněnka spočívá v tom, že zánět ledvin podobně jako chřipku, vyleží doma – OMYL. Utvrdí Vás v tom urputná bolest ledvin, která je po pobouchání po ledvinách mnohem výraznější. Lék už Vám tady nepomůže a utěšování se není na místě, nemoc jste nechali zajít příliš daleko a je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

K lékaři si rovnou přineste ranní moč – základní výsledky Vám oznámí obvodní lékař během pár desítek sekund. V lepším případě Vám nasadí antibiotika a pošle Vás domů, v tom horším si poležíte několik dní v nemocnici. Léčbu neberte na lehkou váhu, svému zdraví jste uškodili dost.

Bolest ledvin při užívání antibiotik ustoupí cca po 4 lécích, vařte si také urologický čaj, pojídejte brusinky. Léčba samozřejmě urychlit nejde a jestli jste slyšeli nějakou babskou radu, jak by to jít mohlo, okamžitě ji hoďte za hlavu a o nic takového se nepokoušejte. Raději nastalou chorobu hezky vyležte a máte-li se rádi, další spaní ve stanu na festivalech či dalších grilovačkách si odpusťte, za další dva týdny v posteli Vám to přece nestojí.

Zánět ledvin a vůbec problémy s močovým ústrojím jsou nemoci, které se velmi rády a lehce vrací, proto šetřete své zdraví se zvýšeným zájmem minimálně rok, jestliže bude bez potíží, s ledvinovým pásem kolem těla okuste další „zkoušku ohněm“.

Jak na správné hubnutí?

Rozhodli jste se udělat něco se svou váhou? Rozhodně je to krok správným směrem. Podívejte se s námi na několik hlavních tipů, jak na správné hubnutí. Tedy na to, aby bylo především efektivní.

V první řadě je určitě třeba zapomenout na několik mýtů. Ty jsou spojeny hlavně s tím, že budete muset hladovět, stejně jako mohou být spojeny také s tím, že vaše dieta bude jednotvárná. Toto už dávno neplatí, jelikož jak ukazují výživový poradci, jde to i jinak. A to mnohem pohodlněji a pro mnohé určitě jednodušeji.

Při hubnutí je základem správný jídelníček

Ten by měl respektovat několik důležitých pravidel. Tím prvním je to, že každý dietní jídelníček by neměl obsahovat jídla tučná, nezdravá, nebo příliš slaná. Měl by být co možná nejpestřejší a jak skladba živin, tak samozřejmě také kalorické hodnoty by měly odpovídat našemu dennímu zatížení. Jedině tak nebudeme při hubnutí pociťovat hlad a váha přitom stále půjde dolů. Dalším důležitým pravidlem je však i pravidelný příjem jídla. Doporučuje se za den přijmout i 5 porcí, které budou rozloženy v rámci celého dne. I to přispívá k tomu, že kila půjdou pohodlně dolů.

Kvalitní jídelníček na hubnutí podpoříme sportem

Správná skladba potravin bude mít za následek to, že naše tělo dostane každý den to co má, a nebude mít potřebu dále cokoliv ukládat. Právě v tomto je jídelníček na hubnutí tak unikátní. Zapomínat bychom však neměli ani na současné spalování tuků. To díky lidskému metabolismu může probíhat zcela automaticky. Dobré je však také podpora spalovacích procesů, v čemž nejvíce pomůže aerobní sportovní aktivita. Příkladem je běh, stejně jako plavání, nebo neméně oblíbená jízda na kole. To vše jsou možnosti, jak se přebytečných tukových zásob zbavit a dosáhnout ideální váhy bez nepříjemných postupů, které radí některé časopisy, nebo internetové servery.

Kvalita spermatu

V dnešní době je mnoho mladých i starších lidí, kteří se snaží počít rodinu, avšak mají s tím problém. Problém může kvést jak u ženy, tak i u muže a příčin může být opravdu mnoho, ale ve většině případů jde o špatnou kvalitu spermatu, lépe řečeno přímo spermií.

Jak poznám, že jde o špatnou kvalitu spermatu?

Sperma se většinou nechává vyšetřit až potom, co máte nějaké podezření, že by spermie nebyly dostatečně kvalitní, aby mohly oplodnit vajíčko. Takové vyšetření se dělá pomocí spermiogramu, což je vyšetření ejakulátu v laboratoři, který bývá pro pojištěné lidi většinou hrazen zdravotní pojišťovnou.

Jak to probíhá?

Hlavním úkolem je dostat sperma do laboratoře co nejdříve a v co nejlepším stavu, proto se doporučuje, aby muž, který půjde na tohle vyšetření, držel tři až pět dnů sexuální absenci. Potom je také důležité získat vzorek do sterilní nádoby, v nejlepším případě v laboratoři. Avšak někteří muži s tím mají problém, a tak se snaží najít jiný způsob, avšak brát sperma z kondomu se nedoporučuje, protože tato ochranná pomůcka může obsahovat jisté látky, které by mohly spermie i zabíjet. A čerstvé sperma by se do laboratoře mělo dostat maximálně do hodiny, což by někdy mohl být problém.

Jak může být kvalita ohrožena?

Je několik větví, které určují kvalitu, jako je množství, koncentrace, pohyblivost a podobně. Zda spermie nesplňují jednu nebo více těchto věcí, tak může nastat problém. Pravdou je, že některé věci plodnost neovlivní jako jiné, třeba na množství nezáleží tolik, jako na tom, jak jsou spermie pohyblivé. A jejich pohyb může být ovlivněn také nějakou anomálií, což znamená, že může mít spermie trochu jiný tvar, například menší či větší hlavičku, kratší bičík a podobně.

Co může zapříčinit špatnou kvalitu spermatu?

Jednou z příčin špatné kvality spermatu může být špatný životní styl, jako je kouření, nadměrné užívání alkoholu, ale také třeba život v znečištěném prostředí. Svou roli zde hraje i stres či sedavá práce. A dalším důvodem může být i špatná strava, například hodně kořeněná jídla nejsou vhodné pro vaše spermie, ale za své může i výběr spodního prádla, sice mají muži těsné spodní prádlo rádi, protože rýsuje jejich přirození, ale právě takové spodní prádlo může být také jednou z příčin.

Jak mohu kvalitu spermií zlepšit?

Samozřejmě, že jako první je omezení kouření, nejlépe přestat úplně a také omezení alkoholu. A vymezit všechny možné příčiny, které jsou popsány v předchozím odstavci. Kromě toho lze doporučit studená sprcha varlat pravidelná soulož. A existují i vitamíny, jako je Zinek, Selen, který zvyšuje počet spermií, Vitamin C, který zvyšuje pohyblivost a spousty dalších.

Mnoho mužů se stydí, ale nemají za co. Pokud máte stejný problém a plánujete rodinu, určit byste pro to měli něco udělat.

Jak by měl vypadat správný jídelníček na hubnutí?

Rozhodli jste se zhubnout, k čemuž vám má pomoci také jídelníček na hubnutí? Pokud je tomu skutečně tak, podívejme se na to, jak by měla tato dieta v ideálním případě vypadat, aby pomohla.

Prvním specifikem je rozhodně rozpis vašich jídel, která bude daný jídelníček obsahovat. Zapomeňte na nepravidelnou konzumaci, stejně jako zapomeňte i na to, že budete jíst jenom několikrát denně. Základem by měla být strava pravidelná, kterou budete mít rozepsanou minimálně na 5 porcí denně, a to v pravidelných intervalech.

Každý jídelníček na hubnutí by měl být na míru vašim potřebám

Každý z nás je jiný. Máme jiný metabolický typ, jiný věk, jiné cíle, ale také zcela jiný denní režim. To vše, ale i mnoho dalších věcí by měl správný jídelníček na hubnutí respektovat. Jedině tak budeme mít jistotu, že bude skutečně bez jakýchkoliv problémů fungovat. Budeme tak mít jistotu také toho, že nebudeme hladovět a přísun jídla, stejně jako potřebné energie bude takový, jaký má být. S tím souvisí i jeho úprava třeba ve chvíli, kdy se v rámci hubnutí rozhodneme pro sportovní aktivitu, která může být také spojena se zvýšeným výdejem.

Náš dietní jídelníček by měl být pestrý

Nevěřte časopisům a různým dietám, které propagují celebrity. Velmi často mají společnou jednotvárnost a výrazné omezování jídla. Takové diety způsobí nepříjemné pocity, zdravotní komplikace, ale mohou být spojené také s jo-jo efektem. Správný dietní jídelníček by měl být hlavně pestrý. Nemělo by chybět hlavní zastoupení živin, jako je vláknina, bílkoviny, ale i pro tělo nezbytné tuky nebo sacharidy. Ani bez nich se neobejdeme. Pestrost by následně měla být založena na kombinaci různých druhů jídel, kde určitě nemusí být základem nutně jenom zelenina. Právě naopak. Nemusí chybět přílohy, mléčné výrobky, ale také maso, nebo oblíbené ryby.