Za pevným zdravím díky přírodním antibiotikům

Něco na imunitu, probiotika a další doplňky stravy pro správné zažívání, ovšem přesto se někdy může stát, že nás nějaký moribundus přepadne. A v takovém případě nás lékaři velmi často odkazují na antibiotika, která nejsou zrovna nejlepší, respektive mohou naše tělo pořádně rozházet a zadělat nám na řadu dalších problémů. Naštěstí existují jejich přírodní alternativy, které znaly a používaly už i naše babičky. Jestli jim dáte přednost nebo ne, to je čistě na vás, ale člověk by měl znát své možnosti, tak si ta přírodní antibiotika pojďme představit.

Křen, cibule, česnek a zázvor

Mezi vůbec nejsilnější přírodní antibiotika patří „svatá čtveřice”, a to cibule, česnek, také křen a zázvor. Spjaty jsou nejen s českou kuchyní čili nemůžeme říct, že se jedná o ryze naše suroviny, ale pravdou, že si prakticky všechno můžeme vypěstovat ve svých zahrádkách.

Podle mnoha vědeckých studiích obsahují velkou spoustu prospěšných složek, které dohromady působí silně antibioticky. I proto vás například čaj se zázvorem nebo pořádná silná česnečka dokážou velice rychle dostat z nepříjemného nachlazení nebo angíny či jiné nemoci.

Tymián jako vyhlášené antibiotikum

Ovšem křen, cibule, česnek nebo zázvor jsou už mezi lidmi poměrně známí. Jen málokdo však tuší, že mezi přírodní antibiotika patří také tymián, který je doslova vyhlášený. Je známý nejen pro své antibiotické účinky, ale také pro své antiseptické účinky.

Nemusíte ho nutně přidávat do všech pokrmů během dne, ale stačí, když si z něj připravíte například čaj nebo odvar.

Dobromysl plný antioxidantů

Škodlivé látky z těla pomůže vyhnat také dobromysl. Toto koření můžete znát také pod názvem oregano a působí hlavně protizánětlivě. Dříve se však považovalo jako za velmi silné přírodní antibiotikum, protože mělo skutečně velice silné účinky.

Autor: Petr Bílek